Speciaalbieren

uit de krat

 

Iedereen drinkt op z’n tijd wel eens een pilsje. Prima, want pils is een lekkere dorstlesser.
Maar er is meer onder de zon dan pils alleen. Er is een overvloed aan speciale bieren, allemaal met hun eigen karakter, smaak en afdronk. Van een blonde tripel tot een regionale specialiteit, van een verfrissend witbier tot een donkere moutdrank en wat daartussen zit aan andere varianten. Geniet er rustig van en laat het u smaken.


Lekkere Blondjes

 

 

Sancti Adalberti Egmondse Blonde

5.7% alcohol
Brouwerij Egmond

Een blond aromatisch abdijbier uit de streek met een mooie bitterheid van de speciale hop. Het is een ideaal licht digestief bier dat de eetlust opwekt. Aromatische geur, citrusachtig. Zoete en bittere nasmaak.

Tripel Karmeliet

8.4% alcohol
brouwerij bosteels, buggenhout

Heerlijk fris goudblond bier met een romige schuimkraag, gemaakt van tarwe, gerst en haver. Lekker gekruid en met een fruitig karakter van de huisgist. Geschonken in een prachtig bierglas met een gestileerde Franse lelie. Een aanrader.

 

 


Straffe jongens

 

 

Sint Bernardus Abt 12

10% alcohol
brouwerij sint-bernardus, watou

Zware rakker die meer lijkt meer op een gerstewijn dan op een bier. ‘Een goddelijke drank’ noemen de lekenbrouwers het zelf. Donkerbruin met een beige, stevige schuimkraag. Zachte smaak en een fruitig en zoet aroma.

Verboden Vrucht

8.5% alcohol
brouwerij de kluis, hoegaarden

Van de brouwers van het beroemde Hoegaarden Witbier maar dan totaal anders. Zwaar en fruitig roodbruin bier met een iets zoetige smaak. Wordt gebrouwen met gebrande mout, hop, koriander, gedroogde sinasappelschillen en Hoegaarden gist.

 

 

Duvel

8.5% alcohol
brouwerij duvel-moortgat, breendonk

‘Precies nen duvel’ riep iemand toen hij voor het eerst dit brouwsel proefde. Er doen allerlei wilde verhalen de ronde over dit bier. Je zou na zeven Duvels bewusteloos van je barkruk vallen. Allemaal onzin. Duvel is een buitengewoon goed bier, enig in zijn soort. De eerste echte sterke Belgische blonde. De rest is namaak.

Delirium Tremens

8.5% alcohol
brouwerij huyghe, melle

Aangenaam droog en bitter met een aroma van fruittonen. Mooi om te zien met die gistvlokken. Speciaal glas met op de bodem de ingegraveerde
olifant van waaruit een wolk van koolzuur opstijgt. Pas wel op dat de roze olifantjes niet gaan bewegen.

 

 


Brand speciaalbieren

Café d’Alderliefste is een officieel Brand proeflokaal en heeft daarom alle Brand speciaalbieren in het assortiment. Afhankelijk van het seizoen zijn de Brand Lentebock, Weizen, Herfstbock en Sylvester verkrijgbaar.

 

 

Brand Imperator

6.5% alcohol
Brand bierbrouwerij Wijlre

Het oudste speciaalbier van Nederland (sinds 1949). Origineel als bockbier gebrouwen. Laaggistend met een prachtige amberkleur. De krachtige moutblend wordt beteugeld door een lichte, prettige hopbitterheid. Zoete en moutige afdronk.

Brand Up

5.5% Alcohol
Brand bierbrouwerij Wijlre

Een klassiek pils met een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke Pilsner Urquel uit Tsjechië. Een pils met een bite, uitgesproken moutig en hoppig.

 

 

Brand Zwaar Blond

8.5% alcohol
Brand bierbrouwerij Wijlre

Deze ‘Blozende Blonde’ werd gebrouwen naar een winnend recept van een hobbybrouwer die de Brand Bierwedstrijd 2013 won. Het bier wordt gemaakt met vijf verschillende hopsoorten, drie soorten mout en een Engelse gist. Het smaakt fruitig, en heeft een hoppig en moutig aroma. Een prachtbier.

Brand Oud Bruin

3.5% alcohol
Brand bierbrouwerij Wijlre

Een typisch Limburgs bier met een milde en zoete smaak. Helder bruin (ook wel Donker genoemd) en het oudste bier van Brand. Werd vroeger verkocht onder naam Oud. Heerlijk aroma en een fruitige frisheid met een vleugje caramel.

 

 


Van de paterkes

Alleen bieren die binnen de muren van een klooster door monniken zijn gebrouwen, mogen zich trappist noemen. Abdijbieren zijn vaak een duplicaat van de originele trappist die in licentie buiten de kloostermuren worden gemaakt door lekenbrouwers. Het zijn dus geen trappistenbieren.

 

 

Westmalle Tripel

9.5% alcohol
abdij der trappisten van westmalle

Een helder, goudgeel trappistenbier dat nog drie weken nagist in de fles. Complex met een fruitige geur en een mooie genuanceerde hopneus. Heerlijk lange afdronk. Wordt ook wel de ‘moeder aller tripels’ genoemd. Stevige rakker.

Orval

6.2% alcohol
brasserie d’orval, villers-devant-orval

Fruitig met een bijna oranje kleur en een overdadige schuimkraag. Onder de trappisten is dit een uniek bier dat écht anders is. Het is ook de enige trappist die deze paters brouwen sinds 1930. Om rustig van te genieten.

 

 

Westmalle Dubbel

7% alcohol
abdij der trappisten van  westmalle

Donkerbruin en iets troebel bier met een volle smaak. Geur en smaak zijn licht caramelachtig door het vuurbrouwen. Moutig aroma met een mooi smaakpallet. Stevig paterke.

Rochefort 8

9.2% alcohol
brasserie abbeye notre-dame de saint-remy, rochefort

Roodbruine tripel. Smaakt lichtzoet, een beetje droog en bitter in de afdronk. Van de drie bieren die de paters maken is dit de jongste (sinds 1954) en meest verkochte.

 

 


Zonnige bieren

 

 

Timmermans Kriek Lambic

4% alcohol
brouwerij timmermans, itterbeek

Mooi donkerrood bier dat de Vlamingen al in de 17e eeuw dronken. Op elke 100 liter Lambic deden ze er 20 kilo kersen bij. Past perfect bij elkaar. Zoet, droog aroma. Smaakt beetje zuur en fris. Goede dorstlesser.

Adriaan Wit

5% alcohol
brouwerij jopen, haarlem

Troebel, blond witbier dat niet alleen tarwe en haver bevat, maar ook schillen van curaçao en korianderzaad. Dit geeft een fris en fruitig bier met een zachte smaak.

 

 

Corona Extra

4.5% alcohol
grupo modelo, mexico

Behalve een beetje hop en gerst, wordt er bij dit bier ook mais en rijst gebruikt waardoor het een neutrale smaak heeft. Daarom wordt er een stukje citroen of limoen in de flessenhals gestoken. Gewoon uit het flesje drinken.

Amstel Radler

2% alcohol
brouwerij heineken

Een verfrissende mix van Amstel bier en citroenwater. Licht en makkelijk doordrinkbaar. Een uitstekend alternatief voor die momenten dat extra verfrissing wordt gezocht.