Over ons

De Alderliefste

mensen

 

D’Alderliefste mensen die elke dag voor je klaar staan.

Monique
Eigenaresse Monique komt uit een horeca-familie
die een bar had in Callantsoog.
‘Dus tapte ik van mijn 5de al een biertje,
en op mijn 21ste runde ik een strandpaviljoen.
Maar mijn grote droom was een eigen café.’
En dat werd in 2010 d’Alderliefste.
Waar je terecht kunt voor een goed glas wijn en een speciaal biertje.
‘En de ouderwetse gezelligheid die bij deze plek hoort.’

Henriëtte
Ook blond van origine uit Drente,met al een berg ervaring. 
Maar in d’Alderliefste voelt ze zich helemaal op haar plaats.
‘Dat komt omdat je op deze plek in Bergen iedere dag gezellige gasten mag ontvangen.’

Nick’

Wilfred Jodie Yasmine Maud 

 

100 jaar

Bergense sfeer

 

 

Generatie na generatie is d’Alderliefste het kloppende hart van Bergen.
Een korte geschiedenis.

Het is een historisch stukje grond waar mensen door de eeuwen heen dronken, zongen, aten, dansten, lachten en stierven. d’Alderliefste heette halverwege de achttiende eeuw De Rustende Jager en deed toen al dienst als kroeg en logement. Aan de rust kwam in 1799 een eind toen een Brits/Russische invasiemacht via Noord-Holland tevergeefs probeerde om in het door de Fransen bezette Nederland weer een Oranjetelg op de troon te zetten. De tegenover het café gelegen protestantse Ruïnekerk zit vol kogelgaten; als de stenen getuige van deze bloedige Slag bij Bergen.

Bloeiperiode

Na deze oorlog hernam het leven zijn loop en verschillende eigenaren zetten De Rustende Jager voort. De echte bloeiperiode beleefde het etablissement in de eerste zeven decennia van de twintigste eeuw onder het bewind van Bert Diesfeldt en zijn nazaten. Ze breidden de zaak voortdurend uit waardoor die de hele gevelrij aan de oostkant van de kerk in beslag nam. Er kwam een toneelzaal, bioscoop en dancing. Het kroonjuweel bleef het café-restaurant met verzilverd bestek en obers in het zwart. Zo werd De Rustende Jager het kloppende hart van het sociale en artistieke leven in het steeds groter wordende Bergen.

Kunstenaars

Die groei was ook het gevolg van de kunstenaars die in het begin van de vorige eeuw in het dorp waren neergestreken en met de kunststroming De Bergense School internationaal furore maakten. Het café-restaurant was hun pleisterplaats. Aan de muren hingen werken van schilders als Matthieu Wiegman die daarmee waarschijnlijk flink wat openstaande rekeningen vereffende en ook dichter/vrouwenverslinder Adriaan Roland Holst zat er bijna dagelijks. Café d’Alderliefste is het enige authentieke deel dat de sloop van De Rustende Jager aan het eind van de vorige eeuw overleefde. Dé plek waar iets van de sfeer van voorheen bewaard is gebleven. En minstens zo mooi: waar het bier en de wijn even rijkelijk vloeien als in vroeger tijden.

 

Galerij

De Alderliefste

galerij

 

[Not a valid template]