Kunst10daagse Katinka Krijgsman


Kunst10daagse Katinka Krijgsman

Vissen van verwondering
Katinka Krijgsman exposeert in café d’Alderliefste

 

Bergen/Egmond – Vis, vis, en nog meer vis. Kunstenaar Katinka Krijgsman is haar hele leven gefascineerd door vis en dit legt zij vast in haar schilderijen en wandobjecten. Glibberig, glimmend, ongrijpbaar, met of zonder schubben of zilvergekleurd; de Egmondse kunstenaar blijft zich verwonderen over het fenomeen vissen. De nieuwsgierige kijker kan die verwondering in haar schilderijen aanschouwen tijdens de Kunst10daagse in café d’Alderliefste in Bergen.

Het is niet vreemd dat Katinka Krijgsman, wonend dichtbij zee in Egmond aan den Hoef, vissen als magische creaties verwerkt in haar schilderijen. Van jongs af aan bestudeert zij de dieren. Zij herinnert zich de sloot waar ze samen met haar zussen op jonge leeftijd zilvergrijze witvissen ving. Evenals de glibberige palingen die haar vader ’s nachts ving en Katinka geruisloos haar bed uitsloop om de vangst te bewonderen. Ook haringhappende klanten, toen ze samen met haar vader voor het eerst vis ging kopen in de viswinkel, heeft ze op haar netvlies staan.

Raadselachtige onderwaterwereld
‘De enige winkel in welke straat dan ook die mij interesseert, is de viswinkel’, vertelt Katinka Krijgsman. ‘Viswinkels en vismarkten hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Vissen komen uit een raadselachtige onderwaterwereld waar nog lang niet alles ontdekt is door de mens. De verwondering die ik elke keer weer heb, verwerk ik in mijn schilderijen en wandobjecten.’

Theaterproducties
Krijgsman is naast beeldend kunstenaar ook fotograaf en ontwerper van publiciteitsbeelden voor talrijke Nederlandse theaterproducties zoals Zadelpijn en ander Damesleed en voor cabaretiers Plien en Bianca, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Joep Onderdelinden en van Houts en de Ket.

Tijdens de Kunst10daagse, van vrijdag 20 tot en met zondag 29 oktober, zijn haar olieverfschilderijen en wandobjecten dagelijks te zien vanaf 11.00 uur in café d’Alderliefste, Karel de Grotelaan 1a in Bergen.
Route ROOD 33.